Tytuł: Wykwintne Desery Wiadomość wysłana przez: 2bob2 Listopad 02, 2008, 08:43:02 Gruszki w czerwonym winie
Przepis dla 4 osób 4 twarde gruszki 1/2 l czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego) 5 cm kory cynamonu 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/4 kawałek gałki muszkatołowej (świeżo startej) 4 goździki sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny koniecznie bez pestek) 4 łyżki cukru 4 łyżki konfitury malinowej (może być sklepowa) Wycisnąć sok z limonki i wlać do garnka, wsypać cukier, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową, utłuczony cynamon, goździki a następnie zalać winem. Gotować na średnim ogniu, aż syrop trochę zgęstnieje (około 15 minut). W tym czasie obieramy ze skórki gruszki, wydrążamy od dołu gniazda nasienne (specjalnym nożykiem lub małą łyżeczką). Ogonki zostawiamy. Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielkości. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i układamy na 4 talerzykach. Wino, które zostało w garnku mieszamy z konfiturą malinową i podgrzewamy na dużym ogniu, do momentu aż powstanie gęsty syrop. Polewamy nim gruszki i podajemy. Jeśli mamy listki świeżej mięty układamy na gruszkach lub ewentualnie podajemy z kieliszkiem likieru miętowego, co poprawi kompozycje smaku. Smacznego! |