Forum osiedla róg Piłsudskiego Dietricha w Legionowie

Rozrywka => Kulinaria => Wątek zaczęty przez: 2bob2 Listopad 02, 2008, 08:43:02



Tytuł: Wykwintne Desery
Wiadomość wysłana przez: 2bob2 Listopad 02, 2008, 08:43:02
Gruszki w czerwonym winie

Przepis dla 4 osób

4 twarde gruszki
1/2 l czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego)
5 cm kory cynamonu
3-4 ziarna ziela angielskiego
1/4 kawałek gałki muszkatołowej (świeżo startej)
4 goździki
sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny koniecznie bez pestek)
4 łyżki cukru
4 łyżki konfitury malinowej (może być sklepowa)

Wycisnąć sok z limonki i wlać do garnka, wsypać cukier, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową, utłuczony cynamon,  goździki a następnie zalać winem. Gotować na średnim ogniu, aż syrop trochę zgęstnieje (około 15 minut).
W tym czasie obieramy ze skórki gruszki, wydrążamy od dołu gniazda nasienne (specjalnym nożykiem lub małą łyżeczką). Ogonki zostawiamy.
Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielkości. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i układamy na 4 talerzykach.
Wino, które zostało w garnku mieszamy z konfiturą malinową i podgrzewamy na dużym ogniu, do momentu aż powstanie gęsty syrop. Polewamy nim gruszki i podajemy.
Jeśli mamy listki świeżej mięty układamy na gruszkach lub ewentualnie podajemy z kieliszkiem likieru miętowego, co poprawi kompozycje smaku.
Smacznego!


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

stormlife geneo yourlifetoday zagroda-slonca virtualdog