Tytuł: Bardzo stare przepisy! Wiadomość wysłana przez: 2bob2 Październik 06, 2008, 10:13:15 W tym wątku polecam prezentację starych przepisów, niektórych jeszcze w zgodnie z przedwojennym piśmiennictwem.
Znaleziony przepis na przedwojenną cytrynówkę: Wincenta Zawadzka - Gospodyni litewska Wilno 1856 CYTRYNÓWKA 3 garnce spirytusu, garniec wody, 9 łutów suchych skórek cytrynowych wierzchnich, półtora łuta cynamonu, wszystko to się razem przepędza. Albo oberznąwszy wierzchnią skórkę ze świeżych cytryn zalać je spirytusem 3 razy pędzonym, a gdy postoją w cieple parę miesięcy, nie przepędzając przez alembik, zaprawić cukrem na wódkę. Słownictwo: 1 garniec = 1 kwarta = 4 kwaterki = 1l 1 łut = 32-ga cześć funta = 12,5 g alembik - kocioł miedziany służący do destylacji alkoholu i innych napojów a nawet pachnideł, ówcześnie bardzo popularny był praktycznie w każdej większej zagrodzie, obecnie używanie prawnie zakazane jako narzędzia do pędzenia bimbru. Jeśli ktoś ma inny fajny przedwojenny przepis zapraszam do podzielnia się nim na forum. Tytuł: Kordial Staropolski Wiadomość wysłana przez: 2bob2 Listopad 02, 2008, 08:18:16 Kordiał Staropolski około 31 %
(z definicji kordiał to szlachetny, mocny trunek, dawniej stosowany jako lek wzmacniający serce - stąd nazwa) 1 łyżeczka cynamonu mielonego (lub 10 cm kory utłuczonej w moździerzu) 2 goździki (nie więcej) 1/2 - 1 laska wanilii (jeśli podsuszona to jedna jeśli świeża wystarczy połowa) skórka z 1 pomarańczy (ścięta bez białego) 0,5 l spirytusu 96 % 0,25 l wody 0,25 l syropu brzoskwiniowego 0,25 l syropu z czarnej porzeczki 0,25 l syropu malinowego 1 łyżka stołowa miodu (najlepiej gryczanego bo ma intensywny smak) 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z połowy średniej cytryny) Przyprawy i cienko skrojoną skórkę pomarańczową zalać mieszaniną spirytusu i wody. Zamknięty słój i odstawić na 5 dni. Następnie przecedzić, dodać syropy owocowe i miód. Odstawić na co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie ponownie przefiltrować i rozlać do butelek. Otrzymamy ok. 1,5 l gotowego kordiału, który można pić po miesiącu ale po 6 osiąga pożądaną kompozycję. Generalnie im dłużej leżakuje tym bardziej stonowany i wyraźny smak. |