Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Kwiecień 29, 2024, 00:13:22

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj

News
Zobacz wątek dotyczący wtargnięcia na dach w celu realizacji prac bez zgody wspólnoty!
http://www.pilsudskiegodietricha.darmowefora.pl/index.php?topic=191.0

Stats
2104 wiadomości w 319 wątkach, wysłane przez 320 użytkowników
Najnowszy użytkownik: NoahBeike
+  Forum osiedla róg Piłsudskiego Dietricha w Legionowie
|-+  Rozrywka
| |-+  Kulinaria
| | |-+  Wykwintne Desery
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Wątek: Wykwintne Desery  (Przeczytany 2969 razy)
2bob2
Administrator
Ekspert
*****

Reputacja 7
Offline Offline

Wiadomości: 251


Email
« : Listopad 02, 2008, 08:43:02 »

Gruszki w czerwonym winie

Przepis dla 4 osób

4 twarde gruszki
1/2 l czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego)
5 cm kory cynamonu
3-4 ziarna ziela angielskiego
1/4 kawałek gałki muszkatołowej (świeżo startej)
4 goździki
sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny koniecznie bez pestek)
4 łyżki cukru
4 łyżki konfitury malinowej (może być sklepowa)

Wycisnąć sok z limonki i wlać do garnka, wsypać cukier, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową, utłuczony cynamon,  goździki a następnie zalać winem. Gotować na średnim ogniu, aż syrop trochę zgęstnieje (około 15 minut).
W tym czasie obieramy ze skórki gruszki, wydrążamy od dołu gniazda nasienne (specjalnym nożykiem lub małą łyżeczką). Ogonki zostawiamy.
Gruszki ustawiamy pionowo, jedna obok drugiej w garnku odpowiedniej wielkości. Zalewamy przecedzonym przez sitko winem i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. Gruszki wyjmujemy i układamy na 4 talerzykach.
Wino, które zostało w garnku mieszamy z konfiturą malinową i podgrzewamy na dużym ogniu, do momentu aż powstanie gęsty syrop. Polewamy nim gruszki i podajemy.
Jeśli mamy listki świeżej mięty układamy na gruszkach lub ewentualnie podajemy z kieliszkiem likieru miętowego, co poprawi kompozycje smaku.
Smacznego!
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
Amber design by Bloc | XHTML | CSS

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

swiatludzkichemocji funnybunny neverdie ganggob chomikk