Strona głównaPomocSzukajZaloguj sięRejestracja

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Kwiecień 28, 2024, 20:41:49

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj

News
Zobacz wątek dotyczący wtargnięcia na dach w celu realizacji prac bez zgody wspólnoty!
http://www.pilsudskiegodietricha.darmowefora.pl/index.php?topic=191.0

Stats
2104 wiadomości w 319 wątkach, wysłane przez 320 użytkowników
Najnowszy użytkownik: NoahBeike
+  Forum osiedla róg Piłsudskiego Dietricha w Legionowie
|-+  Rozrywka
| |-+  Kulinaria
| | |-+  Bardzo stare przepisy!
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Wątek: Bardzo stare przepisy!  (Przeczytany 4472 razy)
2bob2
Administrator
Ekspert
*****

Reputacja 7
Offline Offline

Wiadomości: 251


Email
« : Październik 06, 2008, 10:13:15 »

W tym wątku polecam prezentację starych przepisów, niektórych jeszcze w zgodnie z przedwojennym piśmiennictwem.

Znaleziony przepis na przedwojenną cytrynówkę:
Wincenta Zawadzka - Gospodyni litewska Wilno 1856

CYTRYNÓWKA
3 garnce spirytusu, garniec wody, 9 łutów suchych skórek cytrynowych wierzchnich, półtora łuta cynamonu, wszystko to się razem przepędza.
Albo oberznąwszy wierzchnią skórkę ze świeżych cytryn zalać je spirytusem 3 razy pędzonym, a gdy postoją w cieple parę miesięcy, nie przepędzając przez alembik, zaprawić cukrem na wódkę.

Słownictwo:
1 garniec = 1 kwarta = 4 kwaterki = 1l
1 łut = 32-ga cześć funta = 12,5 g
alembik - kocioł miedziany służący do destylacji alkoholu i innych napojów a nawet pachnideł, ówcześnie bardzo popularny był praktycznie w każdej większej zagrodzie, obecnie używanie prawnie zakazane jako narzędzia do pędzenia bimbru.

Jeśli ktoś ma inny fajny przedwojenny przepis zapraszam do podzielnia się nim na forum.
Zapisane
2bob2
Administrator
Ekspert
*****

Reputacja 7
Offline Offline

Wiadomości: 251


Email
« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2008, 08:18:16 »

Kordiał Staropolski około 31 %
(z definicji kordiał to szlachetny, mocny trunek, dawniej stosowany jako lek wzmacniający serce - stąd nazwa)

1 łyżeczka cynamonu mielonego (lub 10 cm kory utłuczonej w moździerzu)
2 goździki (nie więcej)
1/2 - 1 laska wanilii (jeśli podsuszona to jedna jeśli świeża wystarczy połowa)
skórka z 1 pomarańczy (ścięta bez białego)
0,5 l spirytusu 96 %
0,25 l wody
0,25 l syropu brzoskwiniowego
0,25 l syropu z czarnej porzeczki
0,25 l syropu malinowego
1 łyżka stołowa miodu (najlepiej gryczanego bo ma intensywny smak)
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z połowy średniej cytryny)

Przyprawy i cienko skrojoną skórkę pomarańczową zalać mieszaniną spirytusu i wody. Zamknięty słój i odstawić na 5 dni. Następnie przecedzić, dodać syropy owocowe i miód. Odstawić na co najmniej 3 tygodnie. Po tym czasie ponownie przefiltrować i rozlać do butelek. Otrzymamy ok. 1,5 l gotowego kordiału, który można pić po miesiącu ale po 6 osiąga pożądaną kompozycję. Generalnie im dłużej leżakuje tym bardziej stonowany i wyraźny smak.
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
Amber design by Bloc | XHTML | CSS

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

funnybunny opravsko newhistory swiatludzkichemocji chomikk